powrót

Ergonomia stanowiska pracy kucharza dla zdrowia i wydajności

Co jest ważne w pracy kucharza? Szybkość działania oraz sprawne i bezproblemowe poruszanie się po kuchni. Co może mu zapewnić taki komfort pracy? Odpowiednio urządzona i wyposażona, czyli ergonomiczna kuchnia.

Ergonomiczne stanowiska pracy to miejsca, w których łatwo odnaleźć niezbędne do jej wykonywania narzędzia i akcesoria. To także gwarancja bezpiecznego wykonywania powierzonych pracownikom zadań. Czy ergonomia w pracy kucharza też jest ważna, a może wpływa również na to, jak funkcjonuje cały lokal? Jak stworzyć takie stanowisko pracy dla kucharza?

Spis treści:

Ergonomia w gastronomii – dlaczego jest tak ważna?

Ergonomia pracy w kuchni w gastronomii jest niezwykle istotna. Dlatego też coraz więcej lokali kładzie spory nacisk na odpowiednie zaprojektowanie stanowiska pracy.

Jakie znaczenie ma ergonomia pracy w kuchni?

Po pierwsze gwarantuje komfortowe warunki pracy. W dobrze zaprojektowanym lokalu kuchnia jawi się jako idealnie zorganizowane centrum dowodzenia, gdzie wszystko znajduje się na właściwym miejscu. Dzięki temu łatwo się po niej poruszać oraz sprawnie przygotowywać posiłki.

Po drugie zapewnia łatwy dostęp do potrzebnych akcesoriów i urządzeń. To ważne, aby kucharz miał w zasięgu ręki zarówno półprodukty, jak i niezbędny sprzęt gastronomiczny, które ułatwią mu przygotowywanie posiłków.

Ergonomia pracy na stanowisku kucharza ma też wpływ na zdrowie pracownika. Decydują o tym zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, które powinny być uwzględnione w przygotowywaniu takiego ergonomicznego stanowiska pracy. Zaprojektowanie kuchni zgodnie z zasadami bhp to także minimalizacja ryzyka wystąpienia wypadków przy pracy.

W dobrze zaprojektowanej przestrzeni kuchennej łatwo też o zgraną i sprawną współpracę kucharza z pozostałym personelem, czyli pomocą kuchenną i kelnerami, którzy pojawiają się, aby wydać gościom przygotowane potrawy oraz przekazać złożone zamówienia.

Ergonomia w kuchni ma też ogromny wpływ na wydajność pracy kucharza, jak i jego zaangażowanie. Uporządkowana przestrzeń robocza, bezpieczne miejsce pracy oraz łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych i właściwie działających sprzętów, powodują, że kucharz pozytywnie postrzega swoje stanowisko pracy. Wpływa to pozytywnie na jego samopoczucie, co w efekcie zachęca go do działania.

Może Cię zainteresować: Jak otworzyć restaurację?

Komfort stanowisko pracy to klucz do efektywnej pracy kucharza

Jak zaprojektować prawidłowo stanowisko pracy kucharza, aby było komfortowe, bezpieczne, funkcjonalne i zachęcało do efektywnej pracy? Oto kilka najważniejszych wytycznych.

1. Odpowiednie oświetlenie

W ergonomicznej kuchni kucharze powinni mieć zapewniony dostęp do dziennego (naturalnego) światła. To ważne, gdyż sprzyja dobremu samopoczuciu i eliminuje zmęczenie. Jeśli jest to niemożliwe ze względu na brak okien, wówczas należy zastosować żarówki o barwie światła zbliżonej do naturalnej. Najlepsze warunki stwarza światło o natężeniu 240 – 260 luksów.

2. Właściwe rozmieszczenie sprzętów

Chcąc urządzić ergonomiczne stanowisko pracy kucharza, należy:

Istotne jest też zachowanie odpowiednich odległości między poszczególnymi sprzętami. Sprzyja to bezpieczeństwu oraz zapewnia swobodę działania nie tylko kucharzowi, ale również wszystkim innym osobom pracującym na kuchni.

Co bardzo ważne – sprzęt składający się na wyposażenie kuchni powinien być w pełni sprawny, co pozwala uniknąć przestojów w przygotowywaniu posiłków. Jeśli zachodzi obawa o jego stan techniczny, warto zamówić usługę przeglądu i serwisu urządzeń gastronomicznych od firmy Sperto. Tworzy go zespół doświadczonych serwisantów dysponujący nowoczesnym zapleczem technicznym. Sperto zajmie się nie tylko przeglądem, ale w razie wykrycia nieprawidłowości w działaniu sprzętu, dokona również jego naprawy lub podejmie się wymiany wadliwych części.

3. Odpowiednia wysokość blatu roboczego

Trzecim niezwykle istotnym elementem decydującym o ergonomii stanowiska pracy kucharza jest zapewnienie właściwej wysokości blatu roboczego. Ma to wpływ na sprawne przygotowywanie posiłków, bo pozwala na swobodny dostęp do niezbędnych akcesoriów. Nie powinien on być niższy niż 90 cm – dla kobiet i 95 cm – dla mężczyzn.

Sprawdź również artykuł: Cykl życia produktu w gastronomii

Jaki jest realny wpływ ergonomii na sukces lokalu gastronomicznego?

Ergonomia w kuchni nie tylko ułatwia kucharzom przygotowanie posiłków. Dostosowanie stanowiska pracy kucharza do jego potrzeb psychofizycznych z uwzględnieniem troski o jego zdrowie, a przede wszystkim bezpieczeństwo, sprawia, że będzie on pracował wydajniej, z większą energią i zaangażowaniem.

W odpowiednio zaprojektowanej i urządzonej kuchni łatwo o lepszą atmosferę współpracy między kucharzem, szefem kuchni oraz pozostałym personelem. Uporządkowana przestrzeń kuchenna ułatwia też utrzymanie porządku w niej, jak i usprawnia wydawanie potraw, a także sprzątanie po gościach. To z kolei zwiększa ich zadowolenie i gwarantuje, że kolejny raz z ochotą odwiedzą właśnie Twój lokal.

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.