powrót

Jaką chemię do gastronomii wybrać?

Utrzymanie wysokiego poziomu czystości w lokalu gastronomicznym jest priorytetem. Nie tylko gwarantuje zadowolenie klientów, którzy spożywają posiłki w estetycznym, pachnącym otoczeniu, ale także jest konieczne do spełnienia wymogów sanitarnych.

Zapewnienie odpowiedniego poziomu czystości jest również niezbędne, jeśli chodzi o wyeliminowanie ryzyka różnych chorób epidemiologicznych czy zatruć pokarmowych. W utrzymaniu czystości pomagają profesjonalne środki czystości do gastronomii.

Co warto wiedzieć o chemii do gastronomii?

Lokal gastronomiczny charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem powierzchni przeznaczonych do sprzątania. Obok typowych, czyszczonych również w domach, są to miejsca wymagające szczególnej uwagi, ze względu na ilość i rodzaj przygotowywanych posiłków.

Wszędzie tam, gdzie każdego dnia wydaje się ich wiele, istnieje większe ryzyko rozwoju bakterii w zapomnianych resztkach, okruchach czy odpadkach wciśniętych w szczeliny i zakamarki.

Do usuwania tych pozostałości z maksymalną skutecznością są niezbędne środki czystości do gastronomii. Stanowią one bardzo szeroki asortyment, który można podzielić na kategorie, w zależności od przeznaczenia preparatów. Do najczęściej oferowanych przez producentów należą mleczka, płyny i pasty przeznaczone do czyszczenia:

Każda z grup produktów ma nieco inne właściwości, pozwalające osiągnąć optymalny poziom czystości powierzchni, bez uszkadzania jej czy wpływu na otoczenie.

Do najważniejszych zaliczają się te środki czystości dla gastronomii, które bezpośrednio wpływają na jakość wydawanego jedzenia. Są to między innymi preparaty do czyszczenia ekspresów do kawy czy pieców konwekcyjnych, których czystość ma wpływ na smak, aromat i walory zdrowotne przygotowywanych potraw.

Czysta kuchnia w restauracji

Rola środków do czyszczenia urządzeń gastronomicznych

Stosowanie profesjonalnych preparatów chemicznych, przeznaczonych do czyszczenia urządzeń gastronomicznych, ma dwa cele.

Pierwszym z nich jest zachowanie neutralności urządzenia przygotowującego np. kawę czy mięso z grilla. W przypadku sprzętu do obróbki cieplnej produktów, istnieje wyjątkowo duże ryzyko, że nagromadzone w nim resztki przypalonych potraw czy wysmażonego tłuszczu, negatywnie wpłyną na smak kolejnych dań.

Z pewnością każdy doświadczył w swoim życiu sytuacji, gdy wyjęta z lodówki butelka soku przesiąkła niezbyt przyjemnym „lodówkowym” zapachem. Nietrudno sobie wyobrazić zniechęcenie klienta, gdy otrzyma np. szarlotkę z aromatem pieczeni wołowej.

Drugim celem stosowania środków czystości do maszyn gastronomicznych jest utrzymanie kosztownego sprzętu specjalistycznego w dobrym stanie technicznym. Jako przykład można podać ekspres do kawy, serwujący latte lub inny napój z dodatkiem mleka.

Resztki tego ostatniego, pozostawione w przewodach czy dyszach, będą się psuć lub zasychać, blokując wyloty lub niszcząc wrażliwe elementy. Specjalistyczne preparaty skutecznie usuwają pozostałości produktów spożywczych. Jednocześnie są bezpieczne dla metalowych powierzchni czy gumowych uszczelek.

Cechą takich środków chemicznych jest też zdolność do dezynfekowania powierzchni. Jest to bardzo ważne w zbiorowym żywieniu.

przygotowywanie posiłku w czystej gastronomii

Czym charakteryzują się profesjonalne środki czystości do gastronomii?

Profesjonalne środki czystości do gastronomii są produktami znacznie odbiegającymi od tych, które są sprzedawane w hipermarketach. W przeciwieństwie do warunków domowych, w lokalach nie tylko obowiązują bardziej rygorystyczne zasady sprzątania, ale także czyści się inne sprzęty i po innych substancjach.

Ponadto preparaty muszą być całkowicie bezpieczne dla sprzętu i ludzi – zarówno klientów, jak również pracowników.

Środki czystości dla gastronomii są też sprzedawane z myślą o większym ich wykorzystaniu. Najczęściej są to duże opakowania koncentratów przeznaczonych do rozcieńczania i znacznie wydajniejszych. Są wśród nich zarówno płyny do zmywarek, jak i do podłóg.

Nie oznacza to jednak, że w lokalach nie korzysta się z małych opakowań płynów i mleczek. Dlatego zróżnicowanie pojemności stanowi typową cechę asortymentu.

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.