powrót

Skąd wziąć odpowiednie części do naprawy urządzenia gastronomicznego?

Dobrze prosperująca firma gastronomiczna swoją działalność opiera na odpowiednim wyposażeniu. Sprzęt jest niezbędny zarówno do przygotowywania potraw oraz napojów, jak również do utrzymania w czystości naczyń czy innych elementów wyposażenia. Profesjonalne maszyny są kosztowne, dlatego trzeba o nie dbać, wymieniając zużywające się detale. Są one również niezbędne przy drobnych awariach.

Gdzie szukać dobrych części zamiennych do sprzętu gastronomicznego i jak uniknąć zakupu tanich podróbek?

Części zamienne do naprawy urządzeń – gdzie szukać?

Gastronomia to niejedyna branża, w której właściciele firm często mierzą się z dylematem wyboru pomiędzy urządzeniami i częściami nowymi a używanymi lub zamiennikami. Dotyczy to niemal każdego przedsiębiorcy, który posługuje się lub zarządza sprzętem mechanicznym.

Pracujące nieustannie maszyny – bez względu na ich przeznaczenie – są narażone na tarcie, wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne i inne czynniki, które prowadzą do ich awarii.

Niestety nieczynna maszyna w branży gastronomicznej jest sporym problemem, bo zatrzymuje produkcję potraw i pośrednio przyczynia się do zmniejszenia liczby klientów. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o sprzęt gastronomiczny, wymieniać w nim zużyte podzespoły i naprawiać usterki.

Do tego celu są jednak potrzebne części zamienne pasujące do urządzeń i na tyle trwałe, żeby wytrzymały jak najdłuższy okres eksploatacji. Gdzie szukać takich produktów?

Części zamienne do urządzeń gastronomicznych można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych, na giełdach sprzętu, w serwisach producentów oraz na forach internetowych, gdzie oferują je prywatni właściciele. Nie zawsze są to jednak wiarygodne źródła.

Dlatego przede wszystkim warto postawić na sprawdzonych dystrybutorów, którzy od lat działają w tym obszarze. To oni wiedzą najwięcej o sprzedawanym asortymencie i potrafią doradzić, co wybrać do danej maszyny. Przykładem takiej firmy jest Sperto – serwis sprzętu dla gastronomii.

restauracja z zepsutym częściami do urządzeń gastronomicznych

Jak uniknąć podróbek i nieuczciwych sprzedawców przy zakupie części zamiennych?

Potrzeba zakupu części do uszkodzonej maszyny gastronomicznej zwykle jest dość nagła. Dlatego przedsiębiorcy, którzy znajdą się w takiej sytuacji, w pośpiechu szukają dystrybutora, który dostarczy im podzespoły do zmywarki, pieca konwekcyjnego czy ekspresu do kawy.

Korzystanie z przypadkowej oferty sprzedaży może zakończyć się zakupem części, które nie są oryginalne, a dodatkowo mają niską jakość.

Często oferta sprzedażowa jest opisana w taki sposób, że nie wyjaśnia wszystkich niuansów produktu. Przykładem są ślimaki do maszynek do mięsa jednej ze znanych marek, dostępne w dwóch wariantach. Niewiedza może kosztować tym, że część zamontowana w maszynce, po uruchomieniu ponownie się zepsuje, a nawet jeszcze bardziej uszkodzi maszynę.

Gwarancję, że kupione części zamienne do urządzeń gastronomicznych będą sprawdzone, trwałe i dobrze dopasowane zapewnia jedynie zakup u sprawdzonego dystrybutora. Można go sprawdzić, przeglądając opinie na temat firmy w Internecie lub docierając do innych klientów z branży.

Oryginalne czy zamienniki do naprawy urządzeń gastronomicznych?

Wybór pomiędzy oryginalnymi częściami do sprzętu gastronomicznego a zamiennikami jest trudny, a decyzje zależą od wielu czynników. Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tytułowe pytanie. Oczywiste jest, że oryginał zawsze bywa lepszy nawet od najlepszego zamiennika. Problem jednak w tym, że niekiedy nie jest on dostępny lub oczekiwanie na jego sprowadzenie trwa bardzo długo.

Oryginały zazwyczaj też kosztują kilkakrotnie więcej niż zamienniki. Zaś zakup takiej części do maszyny, która ma już kilkanaście lat, jest po prostu nieopłacalny.

Decydując się na zamienniki, trzeba jednak pamiętać, że muszą być jak najbliższe oryginałowi. Dlatego nie wolno ich kupować u przypadkowych sprzedawców czy w sklepach, w których opis ogranicza się jedynie do wymienienia marki i modelu sprzętu.

Takie części zamienne do urządzeń gastronomicznych powinny mieć opisane parametry techniczne i być odpowiednio sfotografowane. Dzięki temu można je porównać z uszkodzonym elementem.

I tu również rozsądnym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty doświadczonego dystrybutora z renomą. Można wówczas mieć pewność, że w trosce o dobre imię firmy, taki dystrybutor zawsze będzie rzetelny.

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.