Modernizacja kuchni restauracyjnej – kiedy i jak inwestować w nowy sprzęt?

Dobrze prosperujący lokal gastronomiczny to nie tylko zatrudniani tam ludzie z odpowiednimi umiejętnościami i kwalifikacjami. To również sprzęt, jaki posiadasz na wyposażeniu. Ważne, aby działał bezawaryjnie, a przede wszystkim usprawniał funkcjonowanie kuchni – serca każdej restauracji.

Twoi goście oceniają prowadzoną przez Ciebie restaurację nie tylko na podstawie smacznego menu. Liczy się dla nich również sprawna obsługa, a ta zależy od tego, jakim sprzętem dysponujesz. Czasem niezbędna jest jego wymiana na nowsze, bardziej funkcjonalne modele. Zobacz, czy potrafisz określić odpowiedni moment na taką inwestycję. Sprawdź również, co jeszcze składa się na modernizację kuchni restauracyjnej.

Spis treści

ZNACZENIE REGULARNEGO SERWISU SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO

Sprzęt kuchenny w restauracji powinien być zawsze w pełni sprawny, ponieważ od tego, czy będzie on właściwie działał, zależy bardzo wiele. Przede wszystkim chodzi o bezpieczeństwo osób, które się nim posługują. Po drugie – poprawnie działające urządzenia wpływają także na sprawną obsługę, jak i ogólne funkcjonowanie lokalu.

Jeśli chcesz mieć pewność, że sprzęt kuchenny w Twoim lokalu nadaje się wciąż do bezpiecznego użytkowania, zdecyduj się na skorzystanie z usługi, jaką jest profesjonalny serwis sprzętu gastronomicznego. Zatrudniani tam technicy szybko i sprawnie wyłapią ewentualne usterki oraz dokonają niezbędnych prac naprawczych. Co ważniejsze, możesz im też zlecić regularne przeprowadzanie konserwacji sprzętu kuchennego.

Jaki związek mają serwis i konserwacja sprzętu kuchennego z koniecznością przeprowadzenia zmian modernizacyjnych w Twoim lokalu? Chodzi o ich częstotliwość oraz fakt, czy prace naprawcze będą dotyczyły wciąż tego samego urządzenia. Jeśli tak jest, koniecznie rozważ czy to nie właściwy moment, aby zacząć rozglądać się za nowym sprzętem. Jego zakup może okazać się bardziej opłacalny, niż inwestowanie w ten, który już znasz, ale wciąż ulega większym, czy mniejszym usterkom.

ROZPOZNAWANIE SYGNAŁÓW DO WYMIANY SPRZĘTU

Nie tylko częste psucie się danego urządzenia stanowi jasny komunikat, że konieczna jest wymiana sprzętu kuchennego. Inne oznaki zużycia sprzętu to również:

  • spadek wydajności, czyli wolniejsze działanie lub gorsza jakość funkcji, które do tej pory działały na wysokim poziomie;
  • mała funkcjonalność – w stosunku do nowszych modeli;
  • przestarzała technologia, czyli trudniej dostępne części wymienne.
  • Analiza kosztów – naprawa versus zakup nowego sprzętu

W jaki jeszcze sposób możesz ocenić, czy Twoja restauracyjna kuchnia wymaga modernizacji? Porównaj koszty napraw sprzętu, jaki posiadasz na stanie z potencjalnymi wydatkami na nowe urządzenia. Analiza finansowa na przestrzeni kilku miesięcy może upewnić Cię, że bardziej opłacalnym będzie wymiana sprzętu niż jego ciągłe naprawy.

WYBÓR ODPOWIEDNIEGO MOMENTU NA INWESTYCJĘ

Kiedy jest najlepszy czas na inwestycję? Czynniki, które powinieneś uwzględnić, wyznaczając idealny moment to:

  • Budżet, jakim dysponujesz – jeśli jesteś pewien dodatkowego dochodu w najbliższym czasie (chodzi o jakieś większe imprezy okolicznościowe), wtedy możesz zdecydować właśnie o przeprowadzeniu modernizacji;
  • Sezonowość – proces, o jakim mowa lepiej zaplanować poza sezonem; dzięki temu nie ograniczysz swoich przychodów, ani dostępności lokalu gościom (często spoza Twojej miejscowości);
  • Planowany remont – to także idealny moment na przeprowadzenie modernizacji kuchni, wówczas za jednym razem wymienisz sprzęt i nadasz kuchni oraz całemu lokalowi nowy wygląd i podkreślisz ich funkcjonalność;
  • Akcje promocyjne i zniżki u dostawców – dogodnym terminem przeprowadzenia takiej modernizacji jest również czas, gdy u dostawców sprzętu trwają akcje promocyjne; wtedy możesz z zyskiem nabyć niezbędny sprzęt do swojej kuchni.

Może Cię zainteresować: Ergonomia stanowiska pracy kucharza dla zdrowia i wydajności

WYBIERANIE SPRZĘTU ZGODNIE Z POTRZEBAMI RESTAURACJI

Aby modernizacja kuchni restauracyjnej przyniosła oczekiwany efekt, ważny jest staranny wybór sprzętu kuchennego. Jak wybrać ten najlepszy?

Po pierwsze – ustal jasno cel, w jakim chcesz dokonać modernizacji. Chodzi o potrzeby restauracji – czy chcesz ją jedynie ulepszyć, czy również rozszerzyć zakres działalności lokalu.

Po drugie – weź pod uwagę typ menu, jakie będziesz serwować w swoim lokalu.

Po trzecie – dostosuj rodzaj sprzętu do wielkości kuchni (w małej najlepiej sprawdzą się urządzenia kompaktowe i wielofunkcyjne).

INTEGRACJA NOWEGO SPRZĘTU Z ISTNIEJĄCYM WYPOSAŻENIEM

Efektywna modernizacja wyposażenia kuchni restauracyjnej nie zawsze musi oznaczać wymianę wszystkich urządzeń na całkiem nowe. W wielu wypadkach może chodzić jedynie o doposażenie kuchni w przydatny sprzęt. Wtedy ważne jest, aby nowo zakupione urządzenia stanowiły harmonijną kompozycję ze sprzętem, który już posiadasz na stanie. Umiejętna integracja sprzętu kuchennego w restauracji jest ważna, ponieważ:

  • po pierwsze – usprawni w ten sposób działanie osób pracujących na kuchni;
  • po drugie – nowy i istniejący sprzęt będą stanowiły wzajemne uzupełnienie oferowanych funkcji.

Zobacz także:

Zapisz się do naszego newslettera!

Bądź na bierząco z najlepszymi okazjami i aktualnościami